SSG
  Login or Zarejestruj się
•  Twój Profil  •  Kontakt  •  Downloads  •   Galeria  •  Forum  •
Myśl chwili
Wieczór ciepły na brzegu zwabił parę młodą On jej mówi: daj... Ona mówi: bierz! Wziął...wygłodniałe komary swoje wzięły też.
Logowanie
Pseudonim

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz miał kilka przywilejów.
Menu
· Strona główna
· Archiwum artykułów
· Działy
· FAQ
· Linki
· Poleć SSG
· Statystyki
· Szukaj
· Wyślij artykuł
· Wyślij zdjęcie
Ostatnio na forum
Ostatnie 20 wpisów

Zdrowych Wesołych Świąt
Dodany przez wind w Pobocze - 24.12.2015 o 21:55:25

CHŁOPAKI ŻYJECIE?
Dodany przez Jotes w Pobocze - 18.05.2015 o 13:29:22

Wesołych Świąt
Dodany przez splawik66 w Pobocze - 06.04.2015 o 17:42:17

Mormyszki - abc
Dodany przez Docio w Kącik podlodowy - 03.03.2015 o 12:12:17

Przelotki bałałajki, bałałajka - cewnik foleya
Dodany przez GaGacek w Kącik podlodowy - 02.03.2015 o 15:26:41

Pasek powiadomień
Dodany przez Docio w FAQ - 22.02.2015 o 08:46:08

feeder/picker
Dodany przez Docio w Sprzęt - 07.02.2015 o 10:48:31

Łowimy śledzie.
Dodany przez jjjan w Kącik spinningowy - 11.01.2015 o 22:00:59

Walka z nadwagą
Dodany przez zamki w Pobocze - 24.12.2014 o 00:08:15

PP2
Dodany przez Docio w Pobocze - 18.12.2014 o 16:57:49

Soczewka 2014
Dodany przez jjjan w Strefowe spotkania - 09.10.2014 o 12:49:49

Narew 2014
Dodany przez zamki w Strefowe spotkania - 19.09.2014 o 07:05:12

Program antywirusowy
Dodany przez Jarpo w Pobocze - 10.08.2014 o 22:51:20

Taaakaaa ryba
Dodany przez zamki w Kącik spinningowy - 22.06.2014 o 14:30:28

A może sezon 2013/2014?
Dodany przez Czez w Kącik podlodowy - 05.02.2014 o 19:51:31

Na luzie - part. 2 ;)
Dodany przez Jotes w Pobocze - 17.01.2014 o 09:52:56

Powitanie
Dodany przez Jotes w Pobocze - 12.01.2014 o 14:09:36

Wędki 3 częściowe 330 dł 2,75lbs
Dodany przez Docio w Sprzęt - 30.12.2013 o 21:22:44

Planowanie wycieczki 2014
Dodany przez Docio w Pobocze - 07.12.2013 o 23:52:47

Komp nawalił
Dodany przez the_animal w Pobocze - 02.12.2013 o 09:38:19


[ SSG ]

Docendo discimus
Ostatnie komentarze
Docio w ''Czas na Świętajno.'': Nie, ma na imię Stanisław.
Krzysiek37 w ''Czas na Świętajno.'': Dociu hm no tak zmieniłem numer telefonu, ale zaraz to nadrobię na pw, dawno...
Docio w ''Czas na Świętajno.'': Dzwoniłem do Ciebie ale ciągle poczta się odzywa. Połapać niespecjalnie poł...
Krzysiek37 w ''Czas na Świętajno.'': Bry :) Połapałeś coś nie coś Dociu, czy tylko zrobiłeś sobie rekonesans ? W...
quartz w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Już ja widzę kapcie. Niech no tylko Wisła zamarźnie to zaraz będziesz dziury...
splawik66 w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Siema Quartzu, nie ma czasu na pisanie - ryby, ryby, ryby, ryby. Poczekaj do...
quartz w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Ano godny. Ale czy zaraz przeciwnik? Coś się Paweł opierdzielasz ;), nikt n...
splawik66 w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Zgadzam się - "Godny przeciwnik. Szacun." :)
akabar w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Gratki i pozdrawiam.
Docio w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Nic tylko gratulacje dla kunsztu i życzenia dalszego szczęścia. W końcu sprz...
SSG: Forum

SSG :: Zobacz temat - Wino domowej roboty oraz chmielowe smaki ;)
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj

 
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
splawik66
I st. wtajemniczenia
I st. wtajemniczenia


Dołączył: Jan 16, 2007
Posty: 1757
Skąd: Znad Wisły.

PostWysłany: Sro Wrz 21, 2011 8:08 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Lubię jak jesienią coś mi w gąsiorku bulgocze... Very Happy
Amatorsko robię co roku wino. Najczęściej z ciemnych winogron i dzikiej róży. W tym roku naszło mnie na "niby cydr" czyli wino z jabłek. Drożdze "Tokaj" zaszczepione - ładnie pączkują. Jutro załaduję je do nastawu.
Mam chrapkę zrobić jeszcze jedno, z głogu. Za miesiąc będę miał dostęp do dużej ilości owoców. Poczytałem na temat w necie i mniej więcej orientuję się jak trzeba się do tego zabrać. Jeśli macie doświadczenia związane z tematem "wino domowe" niekoniecznie z głogu, chętnie wymienię się uwagami Wink

_________________
Natura lubi się ukrywać...

Ostatnio zmieniony przez splawik66 dnia Sob Gru 15, 2012 9:56 pm, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
GaGacek
Bajarz III st.
Bajarz III st.


Dołączył: Feb 16, 2010
Posty: 175

PostWysłany: Czw Wrz 22, 2011 10:17 am Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Lubię się wymieniać doświadczeniem, niestety dozuje je wszystkim w ilości 0,7. Powiedz tylko gdzie i kiedy i jaki temat.
Tematy do wyboru:
- jabłkowe 2 letnie,
- różane 2 letnie (mocno ograniczone ilości Wink,
- winogronowe zeszłoroczne.

Nie ukrywam, że chętnie poznał bym innych doświadczenia.

Teoretyzując. Nie mam żadnych receptur bo najsmaczniejsze wina (ocena rodziny) powstawały mi na zasadzie wariacji kuchennych. Ileś tam cukru, ileś tam owoców ciach trach pół roku kilka dekantacji i jest klarowne gotowe do zakorkowania. Nie umiem wyprodukować wina „sklepowego”- słabego; większość win wychodzi dosyć mocnych. Może jest to duża wadą ale dzięki swej mocy % dłużej można je przechowywać.
Drożdże kupuje w WinnoHobby na przeciwko wedla. Polecam ten sklep, bardzo fajna atmosfera można iść pogadać o wszystkim, można powiedzieć jest to miejsce zborne wszystkich „pędników”.
Mogę się pochwalić piwem własnej roboty, nie ma takiego nigdzie w żadnym sklepie Smile.
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
Marcel
Bajarz mistrz
Bajarz mistrz


Dołączył: Feb 21, 2008
Posty: 193
Skąd: Środek Mazowsza

PostWysłany: Czw Wrz 22, 2011 11:13 am Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Siemanko!!!
No i u mnie już bulgocze Laughing
15l. Cydru jak tą tego jabola nazwał Splawik
i 18l. z róży od przedwczoraj nad moszczem zaczyna chodzić ! Cholera że do finału jeszcze tak daleko bo zapach z tego różanego moszczu był niesamowity !
Czekam na dojrzewające w słońcu jesiennym winogrona i to chyba wszystko na ten rok , tylko po wstępnej fermentacji róży nastawie pozostałość po z dodatkiem rodzynek i wytłoków jabłkowych na cuś mocniejszego Rolling Eyes
Pozdro !!! Wink

_________________
Z tego świata każdy ma tyle , ile sam sobie weźmie !
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
splawik66
I st. wtajemniczenia
I st. wtajemniczenia


Dołączył: Jan 16, 2007
Posty: 1757
Skąd: Znad Wisły.

PostWysłany: Czw Wrz 22, 2011 11:34 am Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

GaGacek napisał:
Lubię się wymieniać doświadczeniem, niestety dozuje je wszystkim w ilości 0,7. Powiedz tylko gdzie i kiedy i jaki temat.
Tematy do wyboru:
- jabłkowe 2 letnie,
- różane 2 letnie (mocno ograniczone ilości Wink,
- winogronowe zeszłoroczne.

Nie ukrywam, że chętnie poznał bym innych doświadczenia.

Teoretyzując. Nie mam żadnych receptur bo najsmaczniejsze wina (ocena rodziny) powstawały mi na zasadzie wariacji kuchennych. Ileś tam cukru, ileś tam owoców ciach trach pół roku kilka dekantacji i jest klarowne gotowe do zakorkowania. Nie umiem wyprodukować wina „sklepowego”- słabego; większość win wychodzi dosyć mocnych. Może jest to duża wadą ale dzięki swej mocy % dłużej można je przechowywać.
Drożdże kupuje w WinnoHobby na przeciwko wedla. Polecam ten sklep, bardzo fajna atmosfera można iść pogadać o wszystkim, można powiedzieć jest to miejsce zborne wszystkich „pędników”.
Mogę się pochwalić piwem własnej roboty, nie ma takiego nigdzie w żadnym sklepie Smile.


GaGacku, takie doświadczenia są jak najbardziej warte żeby sie nimi podzielić !!!
Robię wina w równie spontaniczny sposób. Raz wychodzą dobre, raz bardzo dobre Wink Moc idzie w parze z ilością cukru. Nigdy nie wzmacniam - to świętokradztwo. Wstydzę się tego, ale nigdy nie udało mi się "przechować" dłużej niż do Sylwestra Embarassed
Podobnie z wędzeniem ryb. Ostatnio @Marcel coś ględził o temperaturze i takich tam różnych... jak pokosztował rybki wędzonej "na oko" ślina pociekła aż do podłogi... Very Happy Para nie może iść w gwizdek!

Wracając do tematu. Rezerwuję tą"mocno ograniczoną ilość" albo przynajmniej jakąś jej cząstkę. Absolutnie nie rezygnując czy podważając wartosci z tych innych Very Happy
Co tu pierniczyć. Napisz na priv kiedy masz wolne. Spotkamy się nad wodą. Dla oswojenia proponuję "krzywą tamę" coś tam się chwyci, a woda na tyle płytka i czysta, że niegroźna jeśli róża zbytnio zaszumi w głowie... Very Happy

_________________
Natura lubi się ukrywać...
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
Obywatel
Praktyk II st.
Praktyk II st.


Dołączył: Mar 03, 2010
Posty: 425
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Wrz 22, 2011 4:32 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wina własnej roboty nigdy nie robiłem, ale kilka literków rozmaitych nalewek by się znalazło. Na krzywą daleko nie mam...a i doświadczenie w nocnych powrotach z tamtych okolic mam opanowanych Rolling Eyes
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
maniek-
Praktyk
Praktyk


Dołączył: Nov 29, 2006
Posty: 221
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Wrz 22, 2011 6:52 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam szanowna brać , jako żywo też lubię jak mi "plumka" w gąsiorku ,a że moja ciekawość smaku jest bardzo duża ,tako plumka mi już wczesnym latem ,a kończy pewnie pożną wiosną. Laughing Razz
Jako że z wiekiem spada zapotrzebowanie na pewne trunki Wink tako moja piwniczka rośnie w "siłę" nie tylko w trunkach słabych ale i mocnych ,bo stare przysłowie pszczół mówi <nie znasz dnia i godziny> Rolling Eyes
No cóż ,lubię tworzyć napitki ,nawet nie kiedy oryginalne takie nie spotykane.Może los da mi sposobność podzielić się z szanowną bracią ,moim doświadczeniem.
Wink
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
wind
Praktyk
Praktyk


Dołączył: Feb 10, 2008
Posty: 204
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw Wrz 22, 2011 7:01 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cóż, niestety nie mogę się pochwalić własnymi wyrobami owocowymi z zawartością %, za to nieźle mi wychodzi cytrynówka. Szybka i prosta w przygotowaniu, a i sponiewierać potrafi Wink . Akurat na "produkcję" brak mi możliwości sprzętowych i powierzchni produkcyjnej, ale jeśli koledzy podzielą się pomysłami na nalewki to będę wdzięczny.

_________________
LUDZIE OPĘTANI, NAWIEDZENI SWOJĄ PASJĄ, SPECYFICZNIE UBRANI, Z WŁASNYMI OBYCZAJAMI I JĘZYKIEM.

Strefowy Łowca Bocianów
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email
quartz
bez rangi


Dołączył: Feb 19, 2011
Posty: 370
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Pon Wrz 26, 2011 7:24 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Pewnie już po czasie ale taki przepis wygrzebałem w czeluściach mojego dysku. Oto on. Wybaczcie, nie chciało mi się przepisywać z PDF.
Gdzie po czasie, myślę o jabłkach, wstawiam o głogu. Zakręcony jestem jak stado butelek. Wcale nie zakochany, to chyba starość mnie powoli dopada.Wink
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
quartz
bez rangi


Dołączył: Feb 19, 2011
Posty: 370
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Wto Wrz 27, 2011 1:06 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kolejny przepis na wino z głogu lub dzikiej róży - jpg na fotosiku.

Jeszcze jeden wygrzebany, czego to człowiek nie ma na dysku.Wink
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
Docio
Administrator
Administrator


Dołączył: Oct 05, 2005
Posty: 3159
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto Wrz 27, 2011 7:01 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

A ja wiedziałem, że coś mam w tym temacie w swojej biblioteczce, tylko nie mogłem sobie przypomnieć co. Smile Poszukałem i oczywiście znalazłem.
Wina domowe, nalewki i likiery. Zdjęcie pokazuje okładkę ale grubość jest mocno przesadzona. Format to B6, czyli coś pośredniego pomiędzy A5 (zeszyt) i A6 (połowa zeszytu).

Książeczka wielce ciekawa by nie rzec arcyciekawa. Może z nią zasiąść całkowity nuworysz, przeczytać i stworzyć specjał nie gorszy od tych, które raczą nasze podniebienia. Ktoś powie, że zrobienie wina to nie chop siup i są przypadki kiedy trzeba szybko reagować. Ano właśnie. Książeczka ta z góry założyła wszelkie komplikacje i pytania nuworysza i odpowiada na nie lub uprzedza o nich a także daje rozwiązania co czynić by nie siadł nad gąsiorem i nie ronił rzewnych łez. Smile

Osobiście z tej książeczki doszkoliłem się w temacie drożdży, gdy kilka lat temu uparłem się, że się nauczę piec ciasta. Smile Po prostu niesamowita ilość wiedzy.
Zapomniałem napisać co książeczka zawiera:
Wiadomości ogólne o winach:
- Od czego zaczynać?
- Drożdże i pożywki;
- Owoce, drożdże, cukier i woda;
- Przygotowanie moszczu;
- Pierwsza fermentacja;
- Druga fermentacja;
- Fermentacja cicha;
- Dojrzewanie, pasteryzacja, butelkowanie;
- Klarowanie;

Przepisy szczegółowe na wina:
- Z żyta;
- Z porzeczek;
- Wszystko o jabłkach;
- Z agrestu i berberysu;
- Czarne jagody nie tylko na sok…
- Wiśnie, czereśnie, pomidory…
- Z tarniny, pigwy, czeremchy i brzoskwiń;
- Czarny bez i egzotyka;
- Rozmaitości winne;
- Borówki, maliny, poziomki, truskawki i… daktyle;
- Głog i dzika róża;
- Wina musujące i wermuty;

Leczenie win;
Jak podawać wina!:
- Napoje winne;
- Jakie wino do czego?

Nalewka – to jest to!
Szlachetne likiery.

Musiałem sprawdzić, czy mój zachwyt jest uzasadniony. Przejrzałem kilka for winiarzy i zostałem sprowadzony na ziemię. Z autorem niemal we wszystkim wszyscy się nie zgadzają. Za to podstawowymi autorami mającymi u nich szacunek są: J. Cieślak, L. Spiss i Ewa Kwapisz

_________________
Docio
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij emailOdwiedź stronę autora
Obywatel
Praktyk II st.
Praktyk II st.


Dołączył: Mar 03, 2010
Posty: 425
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto Wrz 27, 2011 8:45 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Chwalą się tymi przepisami, ale żeby tak który zaprosił na degustację Laughing Wink Laughing
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
Docio
Administrator
Administrator


Dołączył: Oct 05, 2005
Posty: 3159
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto Wrz 27, 2011 9:10 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja nie robię i nie robiłem nigdy. Robił kiedyś mój tato. U mnie wino jak herbata - odpada. Nadwrażliwość na garbniki i teinę. Nic nie boli ale po szklance suszy jak po litrze. Smile

_________________
Docio
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij emailOdwiedź stronę autora
the_animal
Bajarz II st.
Bajarz II st.


Dołączył: Feb 01, 2010
Posty: 142

PostWysłany: Pią Wrz 30, 2011 8:30 am Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

wind napisał:
Cóż, niestety nie mogę się pochwalić własnymi wyrobami owocowymi z zawartością %, za to nieźle mi wychodzi cytrynówka. Szybka i prosta w przygotowaniu, a i sponiewierać potrafi Wink . Akurat na "produkcję" brak mi możliwości sprzętowych i powierzchni produkcyjnej, ale jeśli koledzy podzielą się pomysłami na nalewki to będę wdzięczny.

Cytrynówka Rolling Eyes Laughing Wink
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
wind
Praktyk
Praktyk


Dołączył: Feb 10, 2008
Posty: 204
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob Paź 08, 2011 7:14 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytrynki się moczą, jutro dostaną wycisk i później będą leżakować Wink . Ale mam pytanie. Otóż pozwoliłem sobie w szklanym słoju umieścić ok. 1,5kg śliwek węgierek ( tych malutkich), zasypałem to dwiema szklankami cukru i mam plan za kilka dni wlać w to jeszcze 0,5l spirytusu. Postoi to sobie kilka miesięcy ... i co dalej Question Myślałem o dolaniu wódki, ewentualne wody przegotowanej ale może macie inne propozycje Question Fakt, to nie wino, jak w tytule tematu ale też owocowy napój z %.

_________________
LUDZIE OPĘTANI, NAWIEDZENI SWOJĄ PASJĄ, SPECYFICZNIE UBRANI, Z WŁASNYMI OBYCZAJAMI I JĘZYKIEM.

Strefowy Łowca Bocianów
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomośćWyślij email
Obywatel
Praktyk II st.
Praktyk II st.


Dołączył: Mar 03, 2010
Posty: 425
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob Paź 08, 2011 7:46 pm Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja zasypuje owoce cukrem, odstawiam na dzień, dwa w ciepłe miejsce. Potem spirytus z wódka 2:1. Daje to na wlocie 75%. To moim zdaniem najlepsza proporcja Laughing

Właśnie dziś zlałem nalewkę z mirabelek
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Powered by phpBB © 2001 phpBB Group
:: Theme & Graphics by Daz :: Ported for PHP-Nuke by nukemods.com ::
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Forums ©
Strefa Spławikowo Gruntowa  Copyright: Docio 2001-2015
Redakcyjna poczta Redakcja

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione.
Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Tworzenie strony: 0.06 sekund
:: fisubsilver shadow phpbb2 style by Daz :: PHP-Nuke theme by coldblooded (www.nukemods.com) ::